tunnel-899053_1920

Wat zijn de erfrechtelijke gevolgen als de ‘butler-moord’ wordt herzien.

RTL4 heeft in het najaar van 2017 het programma ‘Onschuldig?!’ uitgezonden. De eerste uitzending ging over een verzoek tot herziening van de uitspraak uit 1985 waarin Dick van Leeuwarden was veroordeeld wegens moord op zijn echtgenote, ook wel bekend als de ‘Butler-moord’. De Hoge Raad heeft het laatste verzoek tot herziening (heropening) van die procedure afgewezen. De heer Van Leeuwarden stelt dat hij onschuldig is. Het echtpaar Knoops zal namens hem in een later stadium (wellicht) opnieuw proberen om deze procedure te laten heropenen. Doordat de heer Van Leeuwarden werd veroordeeld wegens moord was hij onwaardig om van zijn echtgenote te erven. Daarnaast heeft hij niets ontvangen uit de huwelijksgemeenschap. Die procedure is ook wel bekend als het ‘Moordhuwelijk’. Wat nu als de heer Van Leeuwarden alsnog zou worden vrijgesproken van moord en hij achteraf niet onwaardig zou zijn om van zijn echtgenote te erven?

Dat zou betekenen dat de heer Van Leeuwarden met terugwerkende kracht toch (enig) erfgenaam is van zijn echtgenote. De erfenis is echter al lang geleden verdeeld tussen de erfgenamen. Zijn echtgenote was een zeer welgestelde vrouw en hij was haar voormalig butler. De erfgenamen zullen de erfenis misschien al hebben uitgegeven. Staat de heer Van Leeuwarden dan met lege handen? Daar is geen zonneklaar antwoord op te geven. De heer Van Leeuwarden heeft in principe recht op hetgeen dat van de erfenis over is. Derden die te goeder trouw waren, zijn niet verplicht om goederen terug te geven. Nu, 33 jaar na de veroordeling van de heer Van Leeuwarden, is het de vraag wat er nog over zou zijn van de erfenis (ook door zaaksvervanging), al kreeg ik niet de indruk dat het de heer Van Leeuwarden om het geld was te doen. Anderzijds, zijn echtgenote was zeer welgesteld, dus is er misschien nog wat over waar hij recht op heeft.

Een vergelijkbare situatie kan zich voordoen als de rechtbank na een overlijden vaststelt, bijvoorbeeld door DNA-bewijs, dat iemand kind is van de overleden vader (vaststelling vaderschap). Dat kind heeft dan (alsnog) recht op zijn aandeel in de erfenis van de vader. Voorkomen moet worden dat goederen (geld) zijn weggemaakt c.q. verdwenen voordat de rechtbank het vaderschap vaststelt. Het verdient de voorkeur om ter voorkoming daarvan maatregelen te treffen, bijvoorbeeld door beslag te laten leggen door een deurwaarder. Ik kan in een dergelijke kwestie als advocaat en erfrechtspecialist adviseren. Neem daarvoor contact met mij op.

Comments are closed.