money-2991837_1920

Voorschot op de erfenis

Als erfgenaam wil je graag zo snel mogelijk geld of goederen ontvangen uit de erfenis. Dat is bijvoorbeeld door geschillen tussen de erfgenamen vaak niet mogelijk, waardoor het soms jaren kan duren voordat geld of goederen worden ontvangen. De erfgenamen kunnen overeenkomen dat iedere erfgenaam al wel een voorschot ontvangt dat wordt verrekend als de erfenis wordt verdeeld. Als er een executeur is, kunnen de erfgenamen niet samen beslissen dat een voorschot wordt betaald. De executeur is namelijk de ‘baas’ over de erfenis. Indien de executeur zijn akkoord geeft voor het betalen van het voorschot, kan het alsnog worden geregeld. Wat nu als de executeur niet meewerkt of andere erfgenamen niet meewerken aan het uitkeren van een voorschot? 

Als de executeur of andere erfgenamen niet meewerken aan het uitkeren van een voorschot, kan in kort geding een voorschot worden gevorderd. De erfgenaam die het voorschot wil ontvangen zal een aantal zaken aannemelijk moeten: (i) er moet een gewichtige/dringende reden (noodzaak) zijn, bijvoorbeeld doordat die erfgenaam in financiële problemen zit (mede door de aanspraak op de erfenis), (ii) de totale erfenis moet het voorschot kunnen ‘lijden’, zodat de lopende kosten kunnen worden betaald en ook de andere erfgenamen bij de verdeling van de erfenis hun deel kunnen ontvangen. 

De kantonrechter te Utrecht heeft in een vergelijkbare kwestie geoordeeld dat er voldoende noodzaak was voor een voorschot en dat de totale erfenis voldoende ruimte bood voor een voorschot aan een erfgenaam.

Indien een of meer erfgenamen het niet eens zijn met het voorschot, zullen zij de noodzaak voor het voorschot in de procedure gemotiveerd moeten betwisten en met stukken aannemelijk moeten maken dat de totale erfenis onvoldoende ruimte biedt voor het voorschot. Ook de uitkomst van de te verwachten verdeling van de erfenis kan daarbij een factor van belang zijn.

Het erfrecht blijft ook hierbij de basis voor het vorderen van een voorschot. Laat je daarom bijstaan door een erfrechtspecialist/advocaat. Neem contact met mij op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Comments are closed.