paper-3213924_1920

Recht op een vergoeding uit de erfenis van de overleden ouder?!

Als een kind (stief/pleeg/klein/behuwd) gedurende het leven van de overleden ouder in het beroep of bedrijf van die ouder heeft gewerkt en geen vergoeding heeft ontvangen, is het mogelijk om na het overlijden alsnog een vergoeding te ontvangen. De wet heeft dat in artikel 4:36 BW mogelijk gemaakt. Er bestaat echter veel onduidelijkheid in welke gevallen een kind écht aanspraak kan maken op een vergoeding. Het Gerechtshof Amsterdam heeft duidelijkheid gegeven.

In die kwestie had het kind onbetaald gewerkt in de vennootschap van de overledene. Volgens het gerechtshof is een vennootschap niet hetzelfde als een beroep of bedrijf. Het kind kon om die reden géén vergoeding uit de erfenis ontvangen. Het gerechtshof was namelijk van oordeel dat het onbetaald werken in een vennootschap niet per se leidt tot een waardevermeerdering van de erfenis. Onbetaald werken in een beroep of bedrijf heeft volgens het gerechtshof wél direct een positief effect op het vermogen in de erfenis, aangezien de overleden ouder geen loonkosten had voor dat kind. Het zal hebben meegespeeld dat de vennootschap in de kwestie waarover het gerechtshof oordeelde, al jaren financieel ongezond was en de waarde van de aandelen van de vennootschap nihil was.

Het maakt dus verschil of een kind in de vennootschap of in het beroep of bedrijf van een ouder werkt (of heeft gewerkt). Het verdient de voorkeur om tijdens het leven afspraken te maken over een vergoeding en die afspraken schriftelijk vast te leggen. Dat voorkomt problemen met de (andere) erfgenamen. Indien, om welke reden dan ook, geen afspraken over een vergoeding worden gemaakt, zal een kind zich moeten realiseren dat ook na een overlijden wellicht geen vergoeding wordt betaald. Ik kan uiteraard in een dergelijke kwestie adviseren.

Een kind kan ook een vergoeding ontvangen als het onbetaald in het huishouden van de overleden ouder heeft gewerkt. De vergoeding kan worden toegekend als het kind door die werkzaamheden is beperkt in de eigen verdienmogelijkheden. Zie ook mijn artikel op LinkedIn en op Kennisbank Familierecht.

Deskundig en gespecialiseerd advies van een erfrechtspecialist is uiteraard een noodzaak. Neem voor vragen contact met mij op.

Comments are closed.