teamwork-3276682_1920

‘Huwelijk’ tussen erven en scheiden

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen valt alles wat je ontvangt uit een erfenis in de huwelijksgemeenschap. Dat is alleen anders als in het testament van de overledene een uitsluitingsclausule is opgenomen waarin staat dat ontvangsten uit die erfenis niet in de huwelijksgemeenschap vallen. Bij een eventuele echtscheiding hoef je die ontvangsten niet te delen. Je zou dan kunnen spreken van een ‘huwelijk’ tussen erven en scheiden. Maar wat zijn nou ‘ontvangsten uit een erfenis’?

Alles wat je als erfgenaam, legataris (bij een legaat) of legitimaris (het kindsdeel) ontvangt, wordt beschouwd als ontvangsten uit een erfenis. Die ontvangsten vallen onder voornoemde uitsluitingsclausule en vallen dus niet in de huwelijksgemeenschap. Wat nu als je geen erfgenaam, legataris of legitimaris bent, maar je ontvangt wel iets uit de nalatenschap. Dat kan bijvoorbeeld als de erfgenamen van mening zijn dat je toch een geldbedrag zou moeten ontvangen. Vallen die ontvangsten dan ook onder de uitsluitingsclausule? Nee. Vallen die ontvangsten in de huwelijksgemeenschap? Ja. 

Dat gebeurde ook in een kwestie waarover het Gerechtshof Amsterdam oordeelde. Volgens het gerechtshof viel het geldbedrag niet onder ‘ontvangsten uit de erfenis’. Dat betekent dat het geldbedrag wel in de huwelijksgemeenschap viel en bij echtscheiding moest worden gedeeld. Dat in het testament van de overledene een uitsluitingsclausule was opgenomen, mocht niet baten. De man kon de ontvangsten niet terugvorderen van de huwelijksgemeenschap. Het maakte voor het Gerechtshof Amsterdam overigens geen verschil dat de belastingdienst de ‘ontvangsten uit de erfenis’ voor de erfbelasting wel als zodanig had aangemerkt.

Het ‘huwelijk’ tussen erven en scheiden was in dit geval gedoemd te mislukken en dat had (deels) voorkomen kunnen worden, bijvoorbeeld door aanspraak te maken op het kindsdeel, zodat een deel van het te ontvangen bedrag wel als ‘ontvangsten uit de erfenis’ had kunnen worden aangemerkt (voor de liefhebbers, zie: WPNR 2006/6651). Het geldbedrag was dan niet in de huwelijksgemeenschap gevallen.

Laat je daarom tijdig en deskundig voorlichten over de mogelijkheden en risico’s als je erfgenaam bent of aanspraak wilt maken op je kindsdeel. Neem voor vragen of opmerkingen vrijblijvend contact met mij op.

Comments are closed.