Blog_erfrecht

Het erfrecht is zo slecht nog niet

In een uiterst trieste kwestie heeft de rechtbank een vader strafrechtelijk veroordeeld omdat hij een kind zodanig had geschud dat er letsel was ontstaan. Met moeder was overeengekomen dat vader een schadevergoeding aan het kind zou betalen vanwege het veroorzaakte letsel. 

Het kind is uiteindelijk aan het letsel overleden. Dan komt de vraag op of vader van het kind kan erven, waardoor hij feitelijk maar de helft van de schadevergoeding hoeft te betalen. Uit de wet blijkt namelijk dat vader en moeder de erfgenamen van het kind zijn (als er geen testament is). Uit de wet blijkt ook dat iemand onwaardig is om te erven, en dus geen erfgenaam kan zijn, als deze is veroordeeld voor een strafbaar feit (of een poging daartoe) tegen de overledene waar minimaal vier jaar gevangenisstraf op staat. Vader was veroordeeld voor poging tot doodslag van het kind. Hij was daardoor onwaardig om erfgenaam te zijn. De schadevergoeding bleef gewoon in stand. Die moet vader aan moeder betalen.

Hoe triest en erg omstandigheden ook kunnen zijn, de wet en het erfrecht kunnen altijd een mogelijkheid bieden voor gerechtigheid. Ik kan je als advocaat en erfrechtspecialist daarbij begeleiden en adviseren. Neem voor vragen contact met mij op.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:2957

Comments are closed.