gingerbread-men-3084961_1920

Gebruik woning en inboedel is geen zuivere aanvaarding erfenis

Sinds in 2016 het erfrecht is gewijzigd (de wet BETOS), is er meer nodig dan voorheen om een erfenis stilzwijgend zuiver te aanvaarden. Het gevolg van het zuiver aanvaarden van een erfenis is dat die erfgenaam met zijn eigen vermogen aansprakelijk is voor schulden als er onvoldoende vermogen in de erfenis zit om de schulden geheel te betalen. Voorheen kon het voor een stilzwijgende zuivere aanvaarding voldoende zijn om het huis van de overledene leeg te halen, ongeacht of er spullen werden weggegooid of werden opgeslagen. Nu is het uitgangspunt dat schuldeisers van de erfenis door handelingen niet mogen zijn benadeeld. Er is geen sprake van benadeling als spullen van de overledene worden opgeslagen, zodat de huur kan worden opgezegd. Er is wel sprake van benadeling als de spullen van de overledene worden verkocht.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft recent weer mogen oordelen in een procedure of een kind de erfenis zuiver had aanvaard. Het kind was na het overlijden in de woning van de overledene blijven wonen en heeft daarmee gebruik gemaakt van de goederen/inboedel en de woning. Het kind heeft de woning ook ontruimd en opgeleverd. Het gerechtshof oordeelt dat het kind, door gebruik te maken van de woning en de goederen/inboedel van de overledene, de erfenis niet zuiver heeft aanvaard. Het tegendeel is volgens het gerechtshof ‘maatschappelijk onaanvaardbaar’. Dat zou namelijk betekenen dat als een kind gebruik maakt van goederen, de erfenis stilzwijgend zuiver wordt aanvaard. Dat komt neer op het voortzetten van de oude wettelijke regeling. Die is nou net gewijzigd.

De vraag is waar gebruik maken eindigt en zuiver aanvaarden van de erfenis begint. Zoals bij elke kwestie zijn de omstandigheden van het geval bepalend. Ik kan u als advocaat en erfrechtspecialist uiteraard in voorkomend geval adviseren over de mogelijkheden. Neem voor vragen contact met mij op.

Comments are closed.