euro-2387086_1920

Alternatief voor Wet bescherming erfgenamen tegen schulden?

Op 1 september 2016 is de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden in werking getreden. Onder omstandigheden is het nu voor erfgenamen mogelijk om de erfenis na een zuivere aanvaarding alsnog beneficiair te aanvaarden als sprake is van een nieuwe (onverwachte) schuld. Je bent dan niet langer met je eigen vermogen aansprakelijk voor schulden van de overledene. Maar zijn er eigenlijk nog andere mogelijkheden?

Stel dat de erfgenamen de erfenis zuiver hebben aanvaard. Zij treden na het overlijden in de plaats van de overledene. Als de overledene in gemeenschap van goederen was getrouwd, moet eerst de huwelijksgemeenschap worden verdeeld. De erfgenamen zijn gerechtigd tot de helft van de waarde van de huwelijksgemeenschap. Ook zijn zij aansprakelijk voor de helft van de schulden uit de huwelijksgemeenschap. Als de schulden de baten overtreffen, zijn de erfgenamen aansprakelijk voor dat negatieve saldo. De nieuwe Wet zou het mogelijk maken om de erfenis alsnog beneficiair te kunnen aanvaarden. Wat nu als er geen nieuwe (onverwachte) schulden zijn, maar bijvoorbeeld alleen een huis dat onder water staat of een creditcardschuld? De nieuwe Wet biedt dan geen soelaas, aangezien die schulden geacht worden bekend te zijn. De erfgenamen blijven met hun eigen vermogen aansprakelijk. Is er een uitweg?

Jazeker! De erfgenamen kunnen afstand doen van de huwelijksgemeenschap, zodat er bepaalde schulden uit de huwelijksgemeenschap niet in de erfenis vallen. Dat moet binnen drie maanden na het overlijden. Binnen die tijd moet het met een beetje goede wil mogelijk zijn om een goed beeld te krijgen van de samenstelling van de erfenis. Als er dan toch al zuiver is aanvaard, zou afstand van de huwelijksgemeenschap een alternatief kunnen zijn. De keerzijde is dat de erfgenamen dan geen recht hebben op baten (geld of spullen) uit de huwelijksgemeenschap. Verder biedt afstand van de huwelijksgemeenschap geen vrijbrief voor schulden die de overledene (eventueel samen met de andere echtgenoot) is aangegaan. Maar let op, drie maanden is drie maanden en geen dag langer. Als later blijkt dat de overledene nog vermogen had dat niet in de huwelijksgemeenschap viel (bijvoorbeeld ontvangen schenkingen), kunnen de erfgenamen dat (als pleister op de wonde…) alsnog met elkaar verdelen.

Het bovenstaande laat weer eens zien dat het belangrijk is om na een overlijden zo snel mogelijk een specialist in te schakelen die kan adviseren over de mogelijkheden. Neem gerust contact met mij op voor vragen of advies.

Comments are closed.