flowers-2562079_1920

Aanspraak maken op het kindsdeel niet altijd lucratief

Als een erfgenaam kind is van de overledene, kan het kind aanspraak maken op het kindsdeel (legitieme portie). Dat kan ook als het kind de erfenis heeft aanvaard. Het kan namelijk lucratief zijn om ook aanspraak te maken op het kindsdeel.

Voordat een erfgenaam aanspraak maakt op het kindsdeel, is het van belang dat de inhoud van het testament (en de bedoeling van de overledene) duidelijk is. Het uitgangspunt in de wet is namelijk dat alles wat een erfgenaam kan of had kunnen ontvangen uit de erfenis, wordt afgetrokken van het kindsdeel. Dat kan ertoe leiden dat het kind niets ontvangt. Het heeft dan geen zin om aanspraak te maken op het kindsdeel, zoals het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch oordeelde op 18 april 2017.

In bepaalde gevallen wordt hetgeen een erfgenaam kan of had kunnen ontvangen uit de erfenis niet afgetrokken van het kindsdeel. Dat is bijvoorbeeld als de overledene in het testament heeft opgenomen dat de erfenis onder bewind komt te staan. Het kind ontvangt dan hetzelfde of meer dan wat hij als erfgenaam had kunnen ontvangen, maar heeft geen last van het bewind. Het kind kan volledig over het geld beschikken. Daarnaast neemt het kind de positie in van erfgenaam en dat biedt meer bevoegdheden.

De bepalingen in een testament waaruit kan worden opgemaakt of bedragen al dan niet moeten worden afgetrokken van het kindsdeel, zijn niet altijd duidelijk. Laat je goed voorlichten over de mogelijkheden en of het lucratief of juist uiterst schadelijk kan zijn om ook aanspraak te maken op het kindsdeel. Neem contact op met een erfrechtspecialist en laat je deskundig voorlichten. 

Comments are closed.