Blog_geld

Legaat hoeft niet te wachten

In een testament kan zijn opgenomen dat aan iemand een legaat wordt toegekend. Die persoon wordt de legataris genoemd. Vaak bestaat het legaat uit een expliciet geldbedrag in het testament. Het geldbedrag van het legaat kan ook afhankelijk zijn van (een deel van) de waarde van de woning van de overledene. In deze gevallen is de hoogte van het geldbedrag van het legaat vrij eenvoudig vast te stellen. 

Dat maakt ook dat de legataris het geldbedrag eenvoudig zou moeten kunnen ontvangen. Daarvoor moet het legaat opeisbaar zijn. In het testament kan daarvoor een termijn zijn opgenomen. Als dat niet zo is, volgt uit de wet wanneer het legaat kan worden opgeëist.

Zodra het geldbedrag van het legaat dus vaststaat én het legaat opeisbaar is, kan de legataris het geld halen bij de erfgenamen (of executeur). Als het legaat niet wordt uitgekeerd, kan de legataris zelf maatregelen (laten) treffen. Daarvoor is dan géén procedure bij de rechtbank nodig.

Voordat die maatregelen kunnen worden getroffen is duidelijkheid over het legaat en het opeisen daarvan nodig. Ik kan daarbij als erfrecht-specialist adviseren. Neem voor vragen contact op.

https://jure.nl/ECLI:NL:RBOVE:2020:3386

Comments are closed.